Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Puffadás, elhúzódó teltségérzet, mikrobiom

fermentini
2023. 02. 24. 00:00:00
Puffadás, elhúzódó teltségérzet, mikrobiom

Miért is fontos a mikrobiom egyensúlya?

Olvass tovább.

 

Az orvostudomány legújabb kutatásainak köszönhetően egyre több szó esik arról, hogy mennyire fontosak a vastagbeleinkben élő mikroorganizmusok, illetve azok közössége az egészség megőrzése szempontjából. Ma már tudjuk, hogy a mikrobiom nem csak az emésztésért felelős, de fontos szerepe van a hormonrendszer működtetésében, immunrendszerünk ellenállóképességének megalapozásában , valamint komoly befolyással bír az idegrendszerünk működésére is, az ún bél-agy tengelyen keresztül. Sajnos rohanó világunk, a természettől, annak ritmusától eltávolodott  életmódunk, (ultra)feldolgozott, agyonédesített ételeink és sokszor elégtelen minőségű és mennyiségű alvásunk mind-mind hozzájárulnak a mikrobiom fajgazdagságának csökkenéséhez, és egyensúlyának felborulásához. 

A mikrobiom felborult egyensúlya változatos működési zavarokhoz vezethet, a leggyakoribb ezek közül a puffadás, vagy az elhúzódó teltségérzet étkezések után. Panaszaink enyhítése érdekében a médiában agyonreklámozott, tüneti kezelést nyújtó, vény nélkül kapható gyógyszerek helyett érdemes életmódunkban, és táplálkozásunkban keresni az elsődleges megoldásokat. Hétköznapi berögződött rutinjainkat legalább 4 pillér mentén javasolt felülvizsgálni: 

  1. Alvás: a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás bír a legelemibb gyógyító hatással. Szépít, energiával tölt és kiegyensúlyoz, miközben a szervezetünk időt nyer a napi igénybevételek regenerációjához. 
  2. Mozgás / Aktív életmód: nem kell feltétlenül konditerembe járni ahhoz, hogy aktívnak vallhassuk magunkat. Megteszi a napi fél óra séta is, akár úgy is, hogy a távolabbi megállóban szállunk le vagy fel, vagy egyszerűen csak tömegközlekedéssel indulunk el néha az autónk helyett. Egy lépésszámláló app a telefonon egyébként hasznos (görbe) tükröt tud mutatni arról, hogy mennyit mozogtunk egy adott periódusban. 
  3. Stresszkezelés: kapcsolódik az előző két témához is, de fontos, hogy a belső békénket elő tudjuk mozdítani, és erre időt és energiát szánjunk. Ez lehet, jóga, autogén tréning, meditáció, vagy légzéstechnikai gyakorlat is, kihez melyik módszer áll a legközelebb. A lényeg, főleg ha kialakult tüneteink vannak, hogy ezeket napi rendszerességgel végezzük. Nem utópisztikus naponta 10 percet szánni ezekre a gyakorlatokra, és ez az időmennyiség a kutatások szerint már mérhető jótékony hatással van a szervezetünkre. 
  4. Táplálkozás: elfogyasztott ételeink, táplálkozási szokásaink vannak a legközvetlenebb hatással az emésztőrendszerünk működésére, és ezzel a pillérrel lehet a tüneteket leggyorsabban enyhíteni. Mindenképpen jó irány a rostdús, kiegyensúlyozott, szezonális alapanyagok felhasználásával készített, élő ételek fogyasztásán alapuló táplálkozás.

A természetesen fermentált, élő ételeknek különleges szerepük van a mikrobiom egyensúlyának megőrzése szempontjából. Savasságuk, és az erjedés során termelődő enzimek természetesen segítik a gyomor munkáját, valamint az erjedésen átesett zöldségek vitaminjai, és ásványi anyagai könnyebben felszívódnak a bélrendszerben, mivel az erjedésért felelős tejsavbaktériumok ‘előemésztik’ számunkra a zöldésgeket. 

A fermentált zöldségek rendszeres fogyasztása segít a puffadás tüneteinek enyhítésében, valamint az étkezés utáni elhúzódó teltségérzet megszűntetésében, általuk az emésztőrendszerünk működése természetes módszerekkel válik újra egészségessé. A hatást rendszeres, napi szintű fogyasztással tapasztalhatjuk meg igazán. 

Azonban étrendbe való bevezetésük főleg meglévő emésztőrendszeri tünetek esetén körültekintést igényel. Első kóstolásnál 1-2 villány mennyiséggel ajánljuk kitapasztalni, hogy mennyire tolerálja őket a (sérült) bélrendszer, mivel a hirtelen bevitt nagy mennyiségű baktérium, enzim és rost hasmenést és más kellemetlen panaszokat is okozhat. Ha a kezdő adagot jól tolerálja a szervezet, akkor érdemes fokozatosan növelni az adagot, míg egy köretnyi mennyiséget is el tudunk belőle fogyasztani.  

Saját tapasztalat, hogy ha a szervezet ‘megérzi’ a fermentált zöldségek pozitív hatását, akkor kívánni is fogjuk az ízüket szinte minden főétkezésnél, ezzel a szervezetünk  természetes módon gondoskodik a rendszeres fogyasztásukról.